Winterbanden  

R.B.I. biedt ook voor het winterbandenseizoen een  ruime keuze winterbanden voor personenwagens, bestelwagens, SUV/4×4 en in (Ultra) High Performance. Deze winterbanden zijn niet alleen verkrijgbaar in alle bekende A-merken zoals Bridgestone, Continental, Dunlop, Firestone, Goodyear, Michelin, Pirelli en Vredestein, maar ook in de exclusieve merken Maxxis, Barum en General Tire en in budget merken als Hifly.

Winterbanden regelgeving

De regelgeving voor de winterbandenplicht is in Europa verschillend en wijzigt voortdurend. Sinds de laatste publicatie van het overzicht met de regelgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen (oktober 2013) is de regelgeving weer veranderd.

Een belangrijke wijziging is dat in Italië (met uitzondering van het Aostadal) nog maar één periode geldt waarin er een verplichting is voor winterbanden op (snel)wegen als dat met een bord wordt aangegeven: van 15 november tot 15 maart. Voorheen verschilde die periode per gebied. In het Aostadal geldt een langere periode: van 15 oktober tot 15 april.

Verplichtstelling
In enkele landen waar tot voor kort geen winterbandenplicht gold, is nu wel een verplichting ingesteld. Zo moet de automobilist die naar Albanië gaat winterbanden monteren, omdat dit overal lokaal kan worden verplicht. Een periode wordt in Albanië niet aangegeven. In Macedonië geldt sinds kort de verplichting buiten de bebouwde kom, van 15 november tot 15 maart. En ook in Montenegro is de winterband verplicht, in de periode van 15 november tot 1 april. Verder is ook de regelgeving voor sneeuwkettingen hier en daar gewijzigd. Zo zijn in Spanje sneeuwkettingen verplicht gesteld in bergachtige gebieden.

Risico’s
Automobilisten moeten zich overigens beseffen dat zij in het buitenland, ook als er geen winterbandenplicht geldt, risico’s lopen als ze geen winterbanden hebben. Zo kan hen de schuld worden toegewezen als ze betrokken raken bij een aanrijding. Dat geldt bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk en Zwitserland. Daar komt nog eens bij dat je in Zwitserland ook een boete kan krijgen als je zonder winterbanden het overige verkeer hindert. In Oostenrijk – al jaren het meest populaire wintersportland voor de Nederlanders – wordt de regelgeving strikt gehandhaafd. Boetes variëren en kunnen oplopen tot wel 5.000 euro.

Uitgebreid overzicht
Klik hier voor en uitgebreid overzicht van de actuele regelgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen in Europa.

Deze informatie is ons ter beschikking gesteld door Vereniging VACO d.d. 13 februari 2014

Definitie van een winterband

8 redenen om winterbanden te monteren

Ga direct naar :
Maxxis winterbanden                  Barum winterbanden                   General winterbanden

Er kunnen geen rechten en plichten worden ontleend aan de informatie op deze pagina.

Comments are closed.