Bandenonderhoud

Bandenonderhoud; waar moet u op letten?

Bandenonderhoud is erg belangrijk. Het is belangrijk om uw banden grondig te inspecteren. Controleer hierbij het loopvlak en de wang op sporen van onregelmatige slijtage of beschadigingen. Hieronder ziet u waarop u moet letten bij het controleren van uw banden en worden mogelijke oorzaken van eventuele beschadigingen gegeven.

Abnormale slijtage van het loopvlak

Het loopvlak kan platte vlakken vertonen of delen ervan kunnen sneller slijten. Ook kunnen misvormde blokken in het loopvlak of barstjes zichtbaar zijn. Dit type slijtage wordt meestal veroorzaakt door problemen met de remmen, de wielophanging, de uitlijning, een slecht gebalanceerd wiel of door verkeerd gebruik van de band. Voer daarom regelmatig bandenonderhoud uit!

Beschadiging van de wang

Beschadiging van de wang komt meestal voor bij contact met een voorwerp, bijvoorbeeld een stuk metaal of een stoeprand. Insnijdingen en scheuren worden meestal veroorzaakt door scherpe voorwerpen of door druk die zich op een klein oppervlak heeft geconcentreerd. Bobbels en holtes ontstaan door een impact of langdurige blootstelling aan wrijving.

Beschadiging van de hiel

De hiel kan beschadigd raken als de band onzorgvuldig op de velg is gemonteerd of als de velgrand niet geschikt is voor de band. Schaafplekken op de hiel kunnen worden veroorzaakt door een vuile of niet-passende velgrand of kunnen het gevolg zijn van een te zware belading of te lage bandenspanning. Een deuk in of vervorming van de hiel ontstaat als de band niet goed is opgeslagen of wanneer er tijdens de montage te veel druk is uitgeoefend op de hiel.

Separatie

Separatie is te herkennen aan een uitstulping op de schouder of het loopvlak, of als een slijtplek boven het deel waar de separatie heeft plaatsgevonden, zichtbaar is. Ook een versleten groef langs de schouder kan wijzen op separatie. De belangrijkste oorzaak van separatie is een abnormale warmte-opbouw in de band door het rijden met een te hoge snelheid, overbelasting of een te lage bandenspanning. Het kan ook veroorzaakt worden door water of vuil dat in het karkas van de band is gekomen door een insnijding.

Lekke banden en onjuist gebruik

Te weinig bandenonderhoud kan zorgen voor een lekke band. Een lekke band kan veroorzaakt worden door voorwerpen op de weg. Als er geen scherpe voorwerpen uit de band steken en er geen insnijdingen zichtbaar zijn, controleer dan de binnenkant van de band op beschadigingen. Onjuist gebruik of verwaarlozing is te herkennen aan rimpeltjes aan de binnenkant of slijtplekken op de omtrek van de band. De bandenspanning is dan mogelijk veel te laag geweest of de ruimte tussen de band en de wielkuip te klein.

Bestel uw banden direct in onze webshop! Heeft u vragen? Vul dan ons contactformulier in.

E-commerce

Eenvoudig en snel online bestellen

Bestel eenvoudig en snel online de band die u zoekt! Onze webshop is 24/7 beschikbaar en real-time gekoppeld aan onze lokale voorraad en prijzen. Hierdoor heeft u altijd de juiste informatie. Bestel vandaag en profiteer van onze SAMEDAY leveringen, vaste afleveringsroutes en de “Stop & Go” optie. Heeft u nog geen inloggegevens? Vraag deze vandaag nog aan!

Bezoek onze webshop