POR-banden

POR-banden (Professional Off-Road) vallen niet onder het toepassingsgebied van de EU-bandenlabelverordening 1222/2009 en worden bevestigd in UN-verordening nr. 117.

In de EU-richtlijn inzake de labeling van banden (Verordening (EG) nr. 1222/2009) staat dat POR-banden niet onder het toepassingsgebied van Verordening (EG) nr. 1222/2009 inzake de labeling van banden vallen. De reden hiervoor is dat POR-banden speciaal zijn ontworpen om onder slechte omstandigheden en op alle terreinen uitzonderlijke hechtingsprestaties te bereiken, waardoor ze niet aan de wettelijke drempels en significante sorteringsniveaus kunnen voldoen.

In VN-Reglement nr. 117 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNEVE) – uniforme bepalingen voor de goedkeuring van banden wat betreft rolgeluidsemissies en/of grip op nat wegdek en/of rolweerstand [2016/1350] – wordt gesteld dat POR-banden zijn uitgesloten van het EU-bandenlabelreglement 1222/2009.

In Duitsland zijn POR-banden vrijgesteld van de 3PMSF-voorschriften die in VN-verordening nr. 117 zijn vastgesteld.

In de Duitse winterbandenwetgeving StV22/7341.1/40-00 Nr. 157 staat in de toelichting op de technische voorschriften voor winterbanden voor speciale voertuigen, dat POR-banden zijn vrijgesteld van de 3PMSF-voorschriften. Hierin wordt het volgende vermeld:

Voor bepaalde voertuigen (bv. mobiele kranen, terreinwagens) zijn speciale banden vereist waarvoor geen overeenkomstige goedkeuring voor winterbanden kan worden verleend krachtens VN-Reglement nr. 117, aangezien deze banden vallen vanwege hun eigenschappen (bv. grootte, beoogd gebruik) niet onder het toepassingsgebied van VN-Reglement nr. 117 of omdat er momenteel geen testmogelijkheden zijn vanwege de bandenmaat (bv. banden voor zware mobiele kranen). Dit betreft voornamelijk banden met de aanduiding POR (professionele off-road) en MPT (Multi Purpos Tire). Daarom werd reeds in de tweeënvijftigste verordening inzake de wijziging van de verkeersregels in 2 lid 3a zin 2 nummer 6 StVO een overeenkomstige vrijstelling van de verplichting tot het gebruik van winterbanden in bepaalde situaties geformuleerd voor de betrokken voertuigen, waarvoor geen overeenkomstige banden met de vereiste Alpine markering beschikbaar zijn.

Bestel uw banden direct in onze webshop! Heeft u vragen? Vul dan ons contactformulier in.

E-commerce

Eenvoudig en snel online bestellen

Bestel eenvoudig en snel online de band die u zoekt! Onze webshop is 24/7 beschikbaar en real-time gekoppeld aan onze lokale voorraad en prijzen. Hierdoor heeft u altijd de juiste informatie. Bestel vandaag en profiteer van onze SAMEDAY leveringen, vaste afleveringsroutes en de “Stop & Go” optie. Heeft u nog geen inloggegevens? Vraag deze vandaag nog aan!

Bezoek onze webshop