Veroudering van autobanden & DOT code

Hoe herken ik de veroudering van autobanden?

Veroudering van autobanden komt nou eenmaal voor. Banden hebben niet het oneindige leven. Meestal is de band eerder versleten dan dat hij door veroudering onveilig wordt. Toch kunnen banden door meer factoren slijten dan alleen het gebruik.

Eén van deze factoren is de natuur. Banden verouderen door blootstelling aan hitte, zonlicht en regen. Het is een traag proces; banden kunnen tot vele jaren na productie goed blijven ondanks verwering van de natuurelementen.

Daarom komen problemen door veroudering vaker voor bij banden van caravans of aanhangwagens, of auto’s die slechts sporadisch worden gebruikt, zoals prestigieuze klassiekers.

Controleer daarom vier of vijf jaar oude banden op scheurtjes in de wang, met name als de auto altijd buiten staat. Vervang de banden als er veel barstjes zichtbaar zijn om zo je veiligheid te waarborgen.

Hoe weet ik hoe oud een band is?

Op de zijkant van uw band staat een zogeheten DOT-code. De laatste vier cijfers achter de letters ‘DOT’ (Department Of Transportation), vertellen wanneer een band is geproduceerd. De eerste twee cijfers vermelden de productieweek, de laatste twee cijfers het jaar. Een voorbeeld: 1717 betekent dat de band in week 17 van 2017 is gemaakt.

Staan er slechts 3 cijfers op de zijkant van uw band?

Dit betekent dat de band vóór het jaar 2000 is geproduceerd. Zijn uw banden zes jaar of ouder? Dan is het veilig om ze jaarlijks te laten controleren. Twijfelt u over de leeftijd van uw banden? Bezoek dan uw banden dealer.

Bron: VACO

E-commerce

Eenvoudig en snel online bestellen

Bestel eenvoudig en snel online de band die u zoekt! Onze webshop is 24/7 beschikbaar en real-time gekoppeld aan onze lokale voorraad en prijzen. Hierdoor heeft u altijd de juiste informatie. Bestel vandaag en profiteer van onze SAMEDAY leveringen, vaste afleveringsroutes en de “Stop & Go” optie. Heeft u nog geen inloggegevens? Vraag deze vandaag nog aan!

Bezoek onze webshop