Werking van een winterband

Wacht niet op het weeralarm

De Nederlandse winter laat zich moeilijk voorspellen. Plotselinge sneeuw kan voor enorme verkeersproblemen en lange wachttijden zorgen bij de bandenspecialisten. Ons advies: bereid u goed voor en wissel op tijd naar een winterband. Een goed moment om te wisselen is het ingaan van de winter- en zomertijd. Dat is ook het moment dat de verkeersveiligheidscampagne ‘De Bandenwisselweken’ van VACO start gaat. 

Goed voorbereid de winter in met deze tips!

Met de juiste voorbereiding en aangepast rijgedrag beperk je de kans op een ongeval, pech en vertraging. Bekijk de onderstaande afbeelding voor al onze tips!

Wat is het verschil tussen een winterband en een all season band?

Een all season band is een zomer- en winterband in één. Daarmee is dit type band een compromis. Dit wordt ook aangetoond in bandentests van de ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB. Iedere keer blijkt de all season band bij temperaturen onder de 7 graden minder te presteren dan winterbanden. Als u toch kiest voor all season banden, kies dan wel voor banden met een sneeuwvlok symbool.

Waarom wisselen van zomer- naar winterbanden en vice versa?

Met winterbanden heeft u een betere remweg
Het rubber van een winterband is zachter dan dat van een zomerband.  Dit zorgt bij lagere temperaturen (onder de 7 graden) voor meer flexibiliteit en grip. Op een besneeuwde weg is de remweg dan ook meer dan de helft korter dan bij zomerbanden. Dit betekent dat u bij een snelheid van 50 km/u maar liefst 28 meter eerder stilstaat. Op nat wegdek is de remafstand met winterbanden ook korter.

Met winterbanden heeft u meer grip
In het profiel van een winterband zitten zogeheten lamellen. Dit zijn kleine inkepingen en werken als een soort ‘grijpers’ op de weg. Hierdoor heeft u meer grip tijdens het remmen en optrekken op bijvoorbeeld sneeuw.

Voor welke winterband moet ik kiezen?

Kies voor een winterband die op de zijkant is voorzien van het sneeuwvlok symbool. Daarnaast is het belangrijk dat u winterbanden koopt met de juiste technische kenmerken. Belangrijkste technische kenmerken zijn de belastingsindex en het snelheidssymbool.

VACO-advies: banden met sneeuwvlok symbool

VACO adviseert automobilisten winterbanden aan te schaffen die voorzien zijn van het sneeuwvlok symbool. Banden met het sneeuwvlok symbool voldoen namelijk aan Europese praktijkproeven voor grip op aangereden sneeuw en hebben hierdoor veel meer tractie op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool. 

Winterbanden ook voor Nederlandse winters?

Ja. Winterbanden presteren bij temperaturen onder de 7 graden beter dan zomerbanden. Zelfs in de zachtste winters ligt de gemiddelde temperatuur in Nederland lager, zo blijkt uit cijfers van de KNMI

E-commerce

Eenvoudig en snel online bestellen

Bestel eenvoudig en snel online de band die u zoekt! Onze webshop is 24/7 beschikbaar en real-time gekoppeld aan onze lokale voorraad en prijzen. Hierdoor heeft u altijd de juiste informatie. Bestel vandaag en profiteer van onze SAMEDAY leveringen, vaste afleveringsroutes en de “Stop & Go” optie. Heeft u nog geen inloggegevens? Vraag deze vandaag nog aan!

Bezoek onze webshop