Wettelijke profieldiepte

Profieldiepte

Bij te weinig bandenprofiel verliest de band het contact met de weg. Bij grote hoeveelheden regen kunnen uw banden het water op de weg niet meer goed afvoeren, begint uw auto te glijden en wordt deze onbestuurbaar. Levensgevaarlijk dus.

Profieldiepte kunt u zelf controleren

Op de zijkant van de band staat een zogeheten TWI-markering (Tread Wear Indicator). Ongeveer ter hoogte van deze markering zitten profieldieptemeters in de hoofdgroeven van de band. Deze markeringen worden op de onderstaande afbeelding weergegeven. Zijn uw banden versleten tot op de hoogte van deze profieldieptemeters? Dan is het hoog tijd voor nieuwe banden!

profieldieptemeter

Hoe voorkomt u aquaplaning?

Tip 1: controleer uw profieldiepte

Het allerbelangrijkste is ervoor te zorgen dat uw banden voldoende profieldiepte hebben. Laat dit bij twijfel controleren door uw bandenspecialist.

Tip 2: controleer uw bandenspanning

Als uw banden een te lage bandenspanning hebben, dan wordt de wegligging minder en heeft u een langere remweg. Check daarom minimaal elke twee maanden uw bandenspanning.

Tip 3: pas uw snelheid aan en houd meer afstand

Een slip ontstaat vaak doordat de bestuurder te hard heeft gereden. Blijf daarom alert bij veranderende weersomstandigheden. Pas uw snelheid aan en houd meer afstand van uw voorganger.

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte? 

De wettelijke minimale profieldiepte in Nederland is 1,6 mm voor zomerbanden en winterbanden. VACO adviseert voor de verkeersveiligheid om zomerbanden te vervangen bij 2 mm. Voor de meeste winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd.

Doe regelmatig zelf een bandencheck

Naast de profieldiepte zijn er nog een aantal zaken die u regelmatig zelf kunt controleren. Denk aan de bandenspanning en beschadigingen van uw banden. Loop daarom regelmatig een rondje om uw auto en kijk goed naar uw banden. Zo gaat u veiliger op weg.

Heeft u vragen hierover? Neem contact op met ons.

E-commerce

Eenvoudig en snel online bestellen

Bestel eenvoudig en snel online de band die u zoekt! Onze webshop is 24/7 beschikbaar en real-time gekoppeld aan onze lokale voorraad en prijzen. Hierdoor heeft u altijd de juiste informatie. Bestel vandaag en profiteer van onze SAMEDAY leveringen, vaste afleveringsroutes en de “Stop & Go” optie. Heeft u nog geen inloggegevens? Vraag deze vandaag nog aan!

Bezoek onze webshop