Winterbanden  

Reedijk Banden Import B.V. biedt ook voor het winterbandenseizoen een ruime keuze winterbanden voor personenwagens, bestelwagens, SUV/4×4 en in (Ultra) High Performance. Deze winterbanden zijn niet alleen verkrijgbaar in alle bekende A-merken zoals Bridgestone, Continental, Dunlop, Firestone, Goodyear, Michelin, Pirelli en Vredestein, maar ook in de exclusieve merken Maxxis, Barum en General Tire en in budget merken als Hifly, Gripmax en Petlas.

Winterbanden regelgeving

Let op: Vanaf 1 januari 2018 geldt dat in Duitsland alleen winter- en all season banden met het 3-Peak Mountain Snow Flake (3PMSF) symbool – pictogram – als winterbanden worden erkend. Winterbanden met een M+S-codering voldoen dan niet meer. Er is nog wel een overgangsregeling van toepassing tot 30 september 2024. Als u kunt aantonen dat de banden met M+S-codering gekocht zijn voor 1 januari 2018, dan hoeft u deze niet direct te vervangen. Dit valt te controleren op de DOT-code die op de band staat. De laatste vier cijfers staan voor de productiedatum. Zo betekent 3215: de 32e week van 2015.

Bronnen: VACO/BRV

Duitse winterbanden wetgeving

In het Duitse verkeersreglement (Strassenverkehrsordnung StVO) en de daaraan gekoppelde winterbandenplicht komt het er op neer dat in Duitsland motorvoertuigen te allen tijde op de juiste manier uitgerust dienen te zijn. Dit betekent o.a. geschikte banden, maar ook antivriesmiddel in de ruitenwisinstallatie.

De Nederlandse organisatie voor de banden- en wielenbranche (VACO) heeft na uitgebreid overleg met de Duitse branchevereniging BRV ons als volgt geadviseerd.

Algemeen

Bij gebruik van ongeschikte banden, op basis van voornoemd Duits verkeersreglement, is een automobilist in Duitsland in overtreding en riskeert hij een boete van maximaal Euro 80,00. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval buiten de eigen schuld leiden tot medeaansprakelijkheid, waardoor de schade in sommige gevallen slechts voor 70 tot 80% wordt vergoed door de WA-verzekering. Gebruik van ongeschikte banden kan bovendien worden gezien als grove nalatigheid, zodat de all-riskverzekering betaling kan weigeren.

Definitie winterband

De media leggen de bepaling rond geschikte banden meestal uit als een winterbandenplicht in Duitsland. En naar verwachting zal de plicht tot het aanpassen van de banden aan de weersomstandigheden zich inderdaad bewijzen als winterbandenplicht. Hierdoor is de discussie ontstaan wat in deze context geschikte winterbanden zijn of wat de concrete definitie is van winterbanden. Op dit moment bestaat er echter geen wettelijk voorgeschreven definitie van winterbanden. Wel omschrijven bepalingen als de ECE-bepaling nr. 30, EU-richtlijn 92/23 en 36 van de Duitse Strassenverkehrs-Zulassungs Ordnung winterbanden uitsluitend als banden met de aanduiding M+S, M&S of M.S. Dit zou betekenen dat alle banden met een M+S aanduiding (inclusief sommige zomerbanden) geschikte winterbanden zouden zijn.

M+S banden met sneeuwvlok symbool

Sommige bandenproducenten gebruiken naast de M+S aanduiding daarom ook het sneeuwvlok symbool. Het gebruik van het sneeuwvlok symbool op een winterband is momenteel alleen verplicht in de Verenigde Staten en Canada. In de EU is het slechts een vrijwillige en niet juridisch verplichte aanduiding. Echter, gangbare Amerikaanse tests wijzen uit dat banden met het sneeuwvlok symbool 10% meer tractie hebben op een besneeuwd wegdek dan banden zonder dit symbool. Bovendien is de betekenis van het sneeuwvlok symbool voor zowel de bandenspecialist als de consument onmiskenbaar. Verder kan het sneeuwvlok symbool ook nog voorkomen in het zogenaamde 4-seizoenen symbool. Dit symbool zegt op zichzelf niets over de kwalificatie winterband. Een 4-seizoenenband met voornoemd symbool kan alleen als winterband worden beschouwd indien op de band ook M+S in combinatie met het sneeuwvlok symbool (separaat dus) is vermeld.

VACO-advies

Bovenstaande betekent niet dat winterbanden die op dit moment nog niet met het symbool zijn uitgerust, daarmee automatisch minder of helemaal geen winterband eigenschappen hebben of zelfs verkeersrechtelijk in Duitsland en Europa niet als winterbanden worden beschouwd. Toch adviseert Vereniging VACO met het oog op de Duitse StVO en de consequenties na uitgebreid overleg met de Duitse branchevereniging BRV, alle banden als winterbanden te verkopen die zowel de M+S aanduiding als het sneeuwvlok symbool bevatten.

Ga direct naar :

Maxxis winterbanden                  Barum winterbanden                   General winterbanden

Er kunnen geen rechten en plichten worden ontleend aan de informatie op deze pagina.

Wetgeving winterbanden en kettingen personenwagens, bestelwagens en lichte bedrijfswagens – Bron: VACO

Comments are closed.